Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Nedir?

  • Yeni bir veri tabanı oluşturmak,
  • Veri Tabanını Düzenlemek
  • Kullanmak
  • geliştirmek
  • Bakımını yapmak
  • Gibi çeşitli karmaşık işlemlerin gerçekleştirildiği bir yazılım sistemidir.

asdas

Veri Tabanı Yönetim Sistemlerinin Sınıflandırılması

  • Veri Modeline Göre
    • Hiyerarşik
    • İlişkisel
    • Nesneye Yönelik
  • Kullanıcı Sayısına Göre
    • Tek Kullanıcılı
    • Çok Kullanıcılı

Hiyerarşik Veri Tabanları

Veri tabanları için kullanılan ilk modeldir. Hiyerarşik model, genellikle bir ağaç yapısına benzetilir. Model dahilindeki herhangi bir düğüm, altındaki n sayıda düğüme bağlanırken,kendisinin üstünde ancak bir düğüme bağlanabilir. Hiyerarşik yapının en tepesindeki düğüm noktasına kök denir ve bu düğümün sadece bağımlı düğümleri bulunur. Bu veri yapısını gösteren grafiğe de hiyerarşik tanım ağacı denir.
fasfasfasf
NOT: Hiyerarşik modelin PC ortamına uyarlanmış bir veritabanı yönetim sistemi şekli
bulunmamaktadır. Bu kısımda ilişkisel veri modelini esas alan ilişkisel veritabanları önemli bir yer tutmaktadır.

Ağ Veri Tabanları
fasfasfsafa

Hiyerarşik veritabanları yetersiz kalınca 1960’ların sonunda verilerin ağaçların daha gelişmiş hali olan graflar şeklinde saklandığı yapı ortaya çıkmıştır.

İlişkisel Veri Tabanları

1970‟lerin başında E.F.Codd tarafından geliştirilmiş bir veri modeli şeklini esas alır. Kısaca bu sistemde veriler tablo halinde saklanır ve güzel olan bu tablolar birbirleri ile ilişkilendirilmiş olmasıdır. Böylece, ilişkisel veri tabanları sayesinde çok fazla veriyi az bir alanda ve daha fazla kontrol edilebilir olarak saklamamızı sağlar. Günümüzde hemen hemen tüm veri tabanı yönetim sistemleri ilişkisel veri modelini
kullanırlar. Bu model, matematikteki ilişki teorisine(“the relational theory”) dayanır. İlişkisel veri modelinde(relational data model) veriler basit tablolar halinde tutulur. Tablolar, satır ve sütunlardan oluşur. Sütunlar bilgi alanlarını, satırlar ise bilgilerin içeriğini belirler.

Nesneye Yönelik Veri tabanları

—Günümüzdeki pek çok kelime işlemci ve hesap tablosu programında kullanılan nesneler artık veritabanlarında da kullanılmaktadır.

—Nesneye yönelik veritabanı C++ gibi nesneye yönelik bir dille oluşturulan ve yine bu tarz bir dille kulanılan veri tabanı anlamına gelir.

Bilinen veri tabanı yönetim sistemi programları:

MS SQL Server: Microsoft firması tarafından geliĢtirilen, bir orta ve büyük ölçekli VTYS‟dir. ANSI SQL‟e eklentiler yazmak için T-SQL‟i destekler.

Oracle: Daha çok yüksek ölçekli uygulamalarda tercih edilen bir VTYS‟dir. ANSI SQL‟e eklentiler yapmak için PL-SQL adlı dil geliĢtirilmiĢtir.

Sybase: Bir orta ve büyük ölçekli VTYS‟dir. ANSI SQL‟e eklentiler yazmak için T-SQL komutlarını destekler. Ülkemizde daha çok bankacılık ve kamusal alanlarda tercih edilmektedir.

Informix: Bir orta ve büyük ölçekli VTYS‟dir.

MySQL: Genellikle unix-linux temelli web uygulamalarında tercih edilen bir VTYS‟dir. Açık kod (open source) bir yazılımdır. Küçük-orta ölçeklidir.

Postrage SQL:Bu da mysql gibi açık kod bir VTYS‟dir.

MS Access: Çoklu kullanıcı desteği yoktur. ĠĢletim sisteminin sağladığı güvenlik seçeneklerini kullanır. Bunun yanında belli sayıda kayda kadar.(1 milyon civarı) yada belli bir boyutun (yaklaĢık 25 MB) altına kadar bir sorun çıkarmadan kullanılabilecek bir küçük ölçekli VTYS‟dir.

database-engines

Kaynakça;