Veri Tabanını sistemleri için özellikle kullanınılan program dillerinin 4’ü aşağıdaki gibidir:

  • SQL
  • PL/SQL
  • Tcl
  • Transact-SQL(T-SQL)

 

SQL

SQL (Structured Query Language), yapılandırılmış sorgulama dili diye geçen bir ifadedir.

Veritabanları bir veritabanı programı tarafından okunur, düzenlenir o veritabanındaki bilgiler üzerinde değişiklik yapılır. Fakat hangi veride, hangi işlemin yapılmak istediğini kullanıcının programa bildirmesi gerekir. İşte bu noktada veritabanı programı ile kullanıcının anlaşmasını sağlayan dile biz SQL diyoruz ve kullanıcının her SQL komutuyla yaptığı her türlü işleme ise “Veritabanı Sorgusu” diyoruz.

SQL’u kendi içinde basit sorgu komutları ve gelişmiş sorgu komutları diye ikiye ayırabiliriz. Tahmin edebileceğiniz gibi biz ilk başta basit sorgu komutlarını kullanmayı öğreneceğiz.

SQL dili dediğimiz zaman kullanıcıların kafasında yeni bir programlama diline girecekmişiz gibi bir ifade yer alıyor hayır bu o kadar detaylı olan birşey değil. Temeli gayet basittir ve sitenizdeki çoğu işlemler için ihtiyacınız olan 4 komuttur.

Biz burada tabiiki basit sorgu komutlarından bahsediyoruz. Bunların gelişmiş halleri çok daha detaylı anlatım ve üzerinde çalışma gerektiriyor ama şuan için bunlara değinmeyeceğiz. Bu konular gelecekte önümüze çıkacak olan ve o zaman gözümüze basit gözükecek olan konulardır.

sql.png

Yazdığımız SQL komutlarını nasıl çalıştıracağız? dediğinizi duyar gibiyim.
Yazdığımız SQL komutlarını veritabanı programına göndermeye yarayan php fonksiyonlarımız bulunmakta mysql ile ilgili bunları göreceğiz.

Veritabanı ile ilgili dersimizin sonunda artık konuyu anlama kabiliyetinize bağlı olarak içeriği değiştirilebilen bir site yapımı (admin panel yönetimli), kullanıcı kayıt, giriş, kullanıcılar arası mesajlaşma gibi çoğaltabileceğimiz örneklelri yapabiliyor hâle gelmiş olacaksınız.

Buradan anlaşılacağı üzere yazılımı yazılım yapan veritabanıdır. Veritabanı olmayan bir yazılım kullanıcı ile etkileşim (iletişim) içinde olamaz.

SQL  COLUMN SELECT ÖRNEĞİNE GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

SQL WHERE CLAUSE ÖRNEĞİNE GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

PL/SQL

Oracle Tarafından geliştirilen veri tabanlarına özel  bir  dildir.Temel sql komutlarının yanında programlamada akış kontrollerini ve değişkenleri kullanmaya olanak sağlayan yani yapısal dillere ait özelliklerin standart SQL’e eklenmesi sonucu oluşan bir dildir. Ada dili örnek alınarak tasarlanmıştır.(Ada, yapısal, statik tipli, zorunlu, geniş spektrumlu ve nesne yönelimli bir üst düzey bilgisayar programlama dilidir.)

plsql-online-courses-techtutorr

TCL

DML ile gerçekleştridiğimiz işlemleri yönettiğimiz ve kontrol ettiğimiz dildir. Türkçe karşılığı “İşlem Kontrol Dili”dir.
  • Yapılan işlemleri kaydetmek için kullandığımız “Commit” komutu,
  • En son yapılan “Commit”  sonrasında yapılan işlemleri geri almak için kullanılan “Rollback” komutu,
  • Daha sonra geri dönmek için oluşturduğumuz noktaları oluşturmak için kullanılan “Savepoint” komutu

Transaction Control (TCL) cümleleri DML cümleleri tarafından yapılan işlemlerin mantıklı bir şekilde gruplanmasını ve kontrol edilmesini sağlar.
Örneğin:
• COMMIT – işlem bittiğinde kayıt edilmesi.
• SAVEPOINT – daha sonra rollbak yapılmak üzere bir nokta belirlenmesi
• ROLLBACK – veritabanını en son commit edilen hale getirmek için yapılan işlemlerin iptal edilmesi
• SET TRANSACTION – Transaction ayarlarının değiştirilmesi, rollback segmentlerinin belirlenmesi gibi işlemler.

 

Transact SQL Kavramı

Microsoft’un veri tabanı sorgulama dilidir. Transact-SQL, SQL Server ve istemci (client) arasında iletişimi sağlayan SQL sorgulama dilinin gelişmiş bir versiyonudur. Transact Structured Query Language kelimelerinin kısaltmasıdır. T-SQL kullanarak veri tabanına kayıt eklenebilir, silinebilir, güncellenebilir ya da sorgulama ve raporlama yapılabilir. T-SQL ile döngü veya mantıksal işlemler yapmak için bir derleyiciye gerek yoktur. Herhangi bir programlama dili öğrenmeden de T-SQL ile tüm amaçlarınıza hitap edecek projeler gerçekleştirebilirsiniz. T-SQL ifadelerini çalıştırabilmek için bir Management Studio ile SQL Server’a erişmeniz gerekir. SQL deyimleri veritabanları üzerinde çeşitli işlemleri yerine getirir. Veri tabanından sorgulama yapmak için SELECT, ekleme yapmak için INSERT güncelleme yapmak için UPDATE, silme yapmak için DELETE, yeni tablo oluşturmak için CREATE TABLE gibi komutlara sahiptir.

 

Kaynakça:

T-SQL Kaynakça

TCL Kaynakça