VERİ TABANI NEDİR?

Veri tabanları birbirleriyle ilişkili bilgilerin depolandığı alanlardır. Bilgi artışıyla birlikte bilgisayarda bilgi depolama ve bilgiye erişim konularında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur. Veri tabanları; büyük miktardaki bilgileri depolamada geleneksel yöntem olan ‘‘dosya-işlem sistemine’’ alternatif olarak geliştirilmiştir.

VERİ TABANI DİYAGRAMI

Diagram_1

Yukarıda bir veri tabanı diyagram şeması örneği verilmiştir.Veri tabanının mantığını daha rahat anlamak gerekirse, bir kitap ve bu kitap ile ilişkili bilgiler örnek verbilebilir.Yukarıdaki şemada bir kitaba ait bilgiler o kitabın bilgileri yani kitabın yazarı, kitabı alan görevli veya üye bilgileri, kitap no bilgileri, ödünç alma tarihi ve geri verme süresi gibi bilgilerin depolanması ve toplanması basit bir veri tabanı örneği olarak düşünülebilir.

VERİ TABANI KULLANIM ALANI

-Basit bir ingilizce-türkçe sözlükte veritabanı kullanılır.
-Hastahane de hasta kayıtlarını tutmak için veritabanı kullanılır.
-Her gün kullandığımız cep telefonları ile yaptığımız görüşmelerin tüm detayları gsm şirketleri tarafından veritabanlarına kaydedilir.
-Farklı alanlarda kullanılan otomasyon yazılımlarında veritabanı kullanılır.
-Bankaların tümünde veritabanı kullanılır.
-İnternet üzerindeki bütün bilgiler veritabanlarına kayıtlıdır.

Veri tabanını daha iyi anlamak için aşağıdaki örnekleri inceleyebiliriz;

  •  Doktorunuza telefon edip randevu istediğinizde, sekreter, müsait zaman için aslında kendi veritabanına bakmaktadır.
  • Arabanızı tamire götürdüğünüzde, servis teknisyeni, arabanız üzerinde eski tarihlerde ne türde işler yapıldığını görmek için kendi veritabanına bakmaktadır.
  • Bir süper markete gittiğinizde kasiyer, her ürünü bar-kod okuyucusu ile okuttuğunda, süper marketin veritabanından o ürünün fiyatını aldığı gibi, stok kontrolünü de aynı zamanda birlikte yapmaktadır.

KAYNAKÇA:

Veri Tabanı Nedir?

Veri Tabanı Kullanım Alanları

http://www.webinsesi.com/2014/08/veritabani-nedir-veritabani-nerelerde-kullanilir.html